2016. szeptember 13., kedd

Várandósan szülészhez, gyermekkel gyermekorvoshoz, szoptatási problémával laktációs szaktanácsadóhoz!

Magyar és nemzetközi ajánlások alapján a csecsemők táplálásának optimális módja a hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatás, amely a hat hónapos korban megkezdett hozzátáplálás mellett célszerű, ha folytatódik a gyermek egy-két éves koráig, vagy azon túl is, amíg anya és gyermeke is igényli. Gyakori tévhit, hogy szoptatni csak akarni kell, menni fog az magától, hiszen ösztönös viselkedés. Sajnos nem az. Nem elég, ha az anya szeretné szoptatni a babáját, ha nem kap megfelelő információkat és kellő támogatást, nagyobb eséllyel nem sikerül megvalósítani szoptatási céljait.
Régen, amikor még úgy nőtt fel egy kislány, hogy látott maga körül szoptató anyát, kevésbé volt szükség külső segítségre, hiszen a család nőtagjai támogatták egymást.  Ma, amikor egy család a nagyszülőktől távol él, egy nő akkor lát csecsemőt szopni, amikor a sajátja megszületik, szükség van szakember támogatására. De ki tud segíteni? Sajnos sem a szakdolgozók, sem az orvosok képzésében nem fektetnek kellő hangsúlyt a szoptatás támogatására, a helyes információk oktatására, a nehézségek megoldásának megtanítására. A szülészeteken sokszor nem jut arra idő, hogy hosszasan ott üljön a nővér a friss anyuka mellett és többször végignézze, hogy hatékonyan szopik-e a baba?
Magyarországon 1999 óta kevesebb, mint 100 szakember nyerte el a nemzetközi vizsgabizottság előtt tett laktációs szaktanácsadó minősítést (IBCLC).

„A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat. A világ számos országában találunk szoptatási tanácsadókat az egészségügyben: kórházakban, klinikákon és magán praxisban egyaránt. Eredeti végzettségüket tekintve orvosokat, nővéreket, védőnőket, szülésznőket, pszichológusokat, egészségnevelőket, szociális munkásokat és egyéb segítő-foglalkozásúakat találunk köztük. Nyugaton az egészségügyi intézmények szívesen alkalmazzák az IBCLC oklevéllel rendelkező szoptatási szakembereket, így ők előnyt élveznek azokkal szemben, akik mögött nem áll a tekintélyes vizsgabizottság ajánlása.
Az IBCLC végzettség nemzetközi viszonylatban is a legmagasabb szintű képesítésnek számít a humán laktáció területén. A bizonyítványt ötévente kell megújítani, így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a laktációs szaktanácsadói munkának.

Sajnos vannak „önjelölt” szoptatási tanácsadók is, akik könyveikben, internetes fórumokon vagy egyéb módon tanácsokat osztogatnak, általában megalapozott tudás nélkül. Az ő tevékenységük több szempontból is káros. Egyrészt csecsemők egészségével, életével játszanak, amikor nem megalapozott tudás birtokában tesznek javaslatokat, másrészt könnyen összekeverik őket a valódi szoptatási tanácsadókkal, így tevékenységük rossz fényt vet a szakmára.”

(Rózsa Ibolya: Szoptatás, tények és tévhitek)

Mikor forduljon laktációs szaktanácsadóhoz?
  • ha úgy érzi, nem elegendő a tej a babája számára
  • ha sebes a melle vagy/és fáj a szoptatás
  • ha csomót érez a mellében, mely a szoptatás után sem múlik el
  • mellgyulladás esetén
  • mell túltelítődés esetén
  • ha gyógyszert kell szednie, és nem tudja, szoptathat-e vele
  • ha beteg és azt javasolják, a gyógyszer/betegség mellett ne szoptasson
  • ha koraszülött vagy beteg babáját szeretné szoptatni
  • ha nem megfelelő a baba súlygyarapodása
  • ha egymásnak ellentmondó információkat kap, és szeretne rajtuk kiigazodni
  • ha el szeretné választani a babáját, de nem tudja, hogyan tegye
  • ha nem szeretne szoptatni, de anyatejet adna a babájának
  • ha örökbefogadott babáját szeretné szoptatni


A www.ibclc.hu honlapon talál a lakóhelyéhez közel dolgozó laktációs szaktanácsadót, illetve Budapesten és több vidéki városban is fordulhat már szoptatási ambulancián dolgozó laktációs szaktanácsadóhoz.