2016. július 19., kedd

Közeledik A Szoptatás Világnapja

Szoptatás…

Sokan azt mondják, ááá, a csapból is ez folyik… Azt gondolom, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos! Miért is? Hallgatjuk a híreket, vagy olvassuk az újságot… A vezető népbetegségek közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek stb. Milyen jó lenne, ha ezeket olcsón, egyszerűen meg lehetne előzni! Az a jó hír, hogy van egy kézenfekvő, olcsó (ingyenes), megújuló eszköz a lakosság kb. felének a birtokában! Ez a képesség a szoptatásra J

A szoptatás egy olyan gondozási mód, amely rendkívül összetett, és kb. a „kakis-pisi pelenka” problémakörön túl mindenre megoldást tud nyújtani: elaltatja, megnyugtatja a babát, fájdalmat csillapít, biztonságossá teszi az anya és a baba között a kötődést. Mindezek ellenére sokan „csak” az etetés funkcióját ismerik. De ha „csak” az etetés funkcióját vesszük, akkor is nagyon fontos kiemelni, hogy az elmúlt 30 évben rengeteg vizsgálat született, amely bebizonyította, hogy a fentebb említett népbetegségeket a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatással meg lehet előzni! Hiába vannak már „korszerű” anyatej pótló tápszerek, jelenlegi tudásunk alapján össze sem lehet hasonlítani a két anyagot! Az anyatej élő folyadék, tele a baba immunológiai védelméért felelős alkotókkal. Összetétele, íze a baba igényeinek megfelelően folyamatosan változik, nincs rossz minőségű anyatej! Mindig kéznél van, megfelelő hőmérsékleten, fogyasztásra készen, szép csomagolásban.
Sokan azt hiszik, hogy a szoptatás egy olyan szuper képesség, amire csak bizonyos, szerencsés emberek képesek. Ez egy hatalmas tévhit! A nők több, mint 95%-a képes lenne szoptatni babáját, HA megfelelő információkat és kellő támogatást kapna a környezete részéről!
A szoptatás NEM ösztönös viselkedés, hanem tanult magatartás. Aki nem látta, akinek nem mutatták meg, hogy kell, nem biztos, hogy magától rá fog jönni. Senki sem úgy születik, hogy meg tud oldani egy kétismeretlenes egyenletet, mégsem ítélik el ezért és nincs lelkiismeretfurdalása sem.
A várandós nők több, mint 90%-a SZERETNÉ szoptatni a babáját. Mégis sokaknak nem sikerül, és ezt kudarcként élik meg. Pedig sikerülhetne, HA megfelelő információkat kapnának. Nem az elavult, korszerűtlen, káros, hanem a bizonyítékokon alapuló, naprakész anyagokat!
Nemrég egy nemzetközi konferencián egy philadelphiai 4 emeletes újszülött kórház vezető orvosa arról panaszkodott, hogy 1000 gyermekre CSAK 3 laktációs szaktanácsadó jut!
Tudják-e Önök, kik azok a laktációs szaktanácsadók? Szerencsére már Magyarországon is egyre többen vannak, és egyre többen tudnak segíteni a szoptatás során felmerülő nehézségekben.
Kedves Édesanyák! Amennyiben úgy érzik, valami nem megy jól, tudják, van segítség! Mert a szoptatás közös ügyünk!
Ha szoptatással kapcsolatos kérdése, problémája adódik, a következő csoportokhoz, szakemberekhez fordulhat:

Laktációs szaktanácsadók: www.ibclc.hu
Szoptatási ambulanciák
Budapesten
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ
MRE Bethesda Gyermekkórház
Péterfy Sándor utcai Kórház
Szent István Kórház

Vidéken
Ajka
Debrecen
Eger
Siófok

Önkéntes, képzett szoptatási tanácsadók (www.lll.hu)
Támogató anyacsoportok (www.szoptatasportal.hu)