Bemutatkozás


A tejtermelés természetes folyamat, de a szoptatás tanult készség. Ebből következik, hogy a tanulás során gyakran adódhatnak problémák. A nagycsaládok felbomlásával a ma anyává váló nők nagy része úgy nőtt fel, hogy nem látott szoptatott kisbabát, sőt őt magát sem (vagy nagyon rövid ideig) szoptatták. Ennél fogva hatékony segítséget a közvetlen családtagjaitól ritkán kap. A támogató nőrokonokat próbálják meg pótolni az önsegítő, szoptatást támogató anyacsoportok. Ezeken az összejöveteleken szoptatásban tapasztalt anyák osztják meg az információikat, gyakorlati és lelki támogatást nyújtanak az újdonsült anyáknak. 

Ma már Magyarországon is egyre több szakember véli úgy, hogy hiányosak az ismereteik szoptatás terén, ezért autodidakta módon tanulnak, vagy postgraduális képzésen vesznek részt (SE-laktációs szaktanácsadó képzés, 2010-től). 

A klub vezetői Szalontai Mónika védőnő és Sztahovits Petra orvos, akik a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadó hallgatói is egyben. Céljuk, hogy a édesanyáknak megfelelő információkat, támogatást nyújthassanak, hogy a szoptatás minél kellemesebb és örömtelibb legyen az anya-baba párosnak.