2014. július 31., csütörtök

Szoptatás világhete

Minden év augusztus 1-jén kezdődik a szoptatás világhete!
Az idei téma: Szoptatás: egy életre nyerhetsz vele!

Miért is fontos a szoptatás? Miért kell erről ennyit beszélni, kérdezik sokan, hiszen tápszeren is fel lehet nőni… Tényleg biztosan lehet ezt állítani? Azokban a fejlődő országokban, ahol a tápszer elkészítéséhez nincsenek meg a biztonsági feltételek (tiszta ivóvíz, elég pénz a csecsemő mesterséges táplálására, etetéshez használatos eszközök fertőtlenítésének lehetőségei), sajnos igen magas a csecsemőhalandóság, főleg a fertőzések és a tápanyaghiány miatt kialakult betegségek kapcsán. De nem kell feltétlenül Afrikában születni ahhoz, hogy anyatejes táplálás hiányában súlyosan megbetegedjen, vagy meghaljon egy kisbaba. A vártnál korábban érkezett, alacsony súlyú, sérülékeny koraszülötteket számos olyan betegség fenyegeti, amelyek kockázata több, igen fontos tényező mellett (fertőzésveszély minimalizálása az intenzív osztályon, a babához való korlátlan szülői hozzáférés, a törékenység védelme) a kizárólagos anyatejes táplálással csökkenthetőek, megelőzhetőek lennének…
Mind az anyára, mind a gyermekére rövid- és hosszú távon jótékony hatása van a nemzetközi szervezetek által javasolt min. 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatásnak (a baba anyatejen, női tejen kívül mást nem kap, nem szükséges kapni sem vizet, sem „cukros vizet”), majd a 6 hónapos korban megkezdett kiegészítő táplálás mellett folytatott szoptatásnak akár 1-2 évig, vagy azon is túl.
Jótékony hatásai vannak:
                a gyermekre
-          biztonságos kötődés anya és gyermeke között
-          bizonyos betegségek és fertőzések gyakoriságának csökkenése
-          optimális arc-, fog-, beszédfejlődés
-          csökkenti az allergiák kialakulásának esélyét
-          csökkenti a hirtelen csecsemőhalál bekövetkeztének esélyét
-          csökkenti a túltáplálás rizikóját és a későbbi elhízás gyakoriságát
                az anyára
-          csökken a szülést követő vérzés esélye
-          csökken bizonyos emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázata
-          csökkenti a szívinfarktus és cukorbetegség megjelenésének esélyét
                a társadalomra és környezetre nézve
-          környezetbarát, esztétikus csomagolás
-          kevesebb beteg gyermek,
-          kevesebb hiányzás a munkahelyről
-          kevesebb kiadás gyógyszerekre.
Részletesebben:
http://honvedanyatejklub.blogspot.hu/p/miert-fontos-az-anyatej-es-szoptatas.html
Láthatjuk, hogy ez az egyszerű egészségmegtartó, betegségmegelőző gyakorlat, ami ráadásul ingyenes, számos egészségügyi és gazdasági, akár pénzben kifejezett előnnyel is jár!
Miért nem dönt hát mindenki mellette? Egy édesanya a várandósság során a saját testéből táplálja magzatát. Hogyan lehetséges mégis az, hogy a szülést követően mégis mesterséges táplálást választja? Igazából három lábon nyugszik az a döntés, hogy az anya hogyan fogja táplálni babáját. Nagyon fontos az elhatározás, az anya mit szeretne. A legtöbb nő már a várandósság elején tudja erre a kérdésre a választ.
A szoptatás minden esetben az anya döntése, erőltetni nem lehet és nem is szabad. Amennyiben kellő felvilágosítás ellenére a mesterséges táplálás mellett dönt, ebben kell őt támogatni a közeli/távolabbi környezetének és az egészségügyi dolgozóknak is. Azonban sok édesanya nem kapja meg a kellő felvilágosítást, és azt gondolja, hogy a tápszer ugyanolyan jó, mint az anyatej. Amellett, hogy azok a babák, akiknek az édesanyja nem tud, vagy nem szeretne szoptatni, szerencsére egészségesen fel tudnak nőni, azonban számos hátránya van a mesterséges táplálásnak:
-          megnövekedett kockázat bizonyos betegségek kialakulására a nem szoptatás miatt
-          nem megfelelően elkészített tápszer betegségi kockázata (túl tömény, túl híg, fertőzött víz stb.)
-          nehezebb kimozdulni (hol lehet melegíteni, elkészíteni)
-          a tápszert és az etető eszközöket meg kell venni
-          az elkészítés, elmosogatás időigényes
-          a cumi használata hátrányosan érinti az arc-, fog-, beszédfejlődést
Szerencsére a szoptatás ismét fellendülőben van. A nők kb. 95-98%-a képes lenne elegendő tejjel ellátni gyermekét, ha helyes információkat és kellő támogatást kapnának.  Az esetek nagy részében „csak” ez a két tényező hiányzik… Hiszen „szoptatni mindenki tud”, „csak az nem, aki nem akar”, halljuk nagyon sokszor ezeket a tévhiteket. „Az anyukának, a nővéremnek, a nagynénimnek sem volt teje, nekem sem lesz!” „A kisbabám éhen fog halni, ha nem kap az első pár napban, amíg nincs tejem, vizet, cukros vizet, vagy tápszert!” És még lehetne sorolni azokat a tévhiteket, amelyek helytelen információk elhintésén alapulnak. Anya legyen a talpán, aki el tud igazodni az ellentétes információk rengetegében…  A tévhitek eloszlatása, a hiteles források ismertetése legfőképpen az egészségügyi dolgozók feladata, hiszen a várandósgondozás és szülés kapcsán főleg a szülészektől, gyermekorvosoktól, és nővérektől kaphatnak választ kérdéseikre. Nagyon nagy felelősség hárul tehát az ellátó személyzetre, hogy biztos alapokkal térjenek otthonukba az újdonsült családok.
Megy ez egyedül, hiszen a szoptatás ösztönös… Vagy mégsem? Miért is tudnak azok a természeti népek boldogan szoptatni, ahol nincs orvos, nővér, védőnői segítség? Mert LÁTJÁK egymást gyermeknevelés közben, mert ELTANULJÁK egymástól a csecsemők természetes viselkedését! Nem ösztönös, hanem abszolút tanult viselkedés eredménye az, hogyan gondozza/táplálja egy anya a gyermekét! (Erre az állatvilágban is számos példa van. Amíg a csapatban élő gorillák gond nélkül hordozzák és szoptatják kicsinyeiket, az állatkertben született kisgorillát cumisüvegből kellett etetni, mert az anyja nem tudta, mit kezdjen vele…) A nagycsaládok felbomlásával egy kislány felnőhet anélkül, hogy kis csecsemőt, pláne szoptatottat látna a közvetlen környezetében. A rendelkezésre álló legtöbb csecsemőgondozásról szóló könyv, internet, fórumok tele vannak helytelen információkkal. Az édesanyák anyukái sem szoptattak már, hogyan is lehetne fogalmuk arról, milyen is egy kizárólag, igény szerint szopó baba normális viselkedése? Szerencsére egyre több olyan támogató anyacsoportba juthatnak el az édesanyák, ahol bizonytalanságaikat megbeszélhetik, hiteles forrásokból kaphatnak választ. http://www.szoptatasportal.hu/baba-mama_csoportok
A társadalmi gondolkodás átalakítása rettentően nehéz és időigényes feladat. Az, hogy mi hogyan gondozzuk, neveljük a gyermekeinket, tőlünk mit látnak, nagyban befolyásolja azt, ahogyan ők fognak viselkedni a saját gyermekeikkel. A példamutató viselkedés ragadós.  A szoptatás/anyatejes táplálás egy életre szóló befektetés, éljünk hát vele és biztassunk erre másokat is!